Vanhat tapahtumat

Tälle sivulle on kerätty joitain vanhoja tapahtumia.

Norjaan 1.-5.5.2019 *reissu peruttu*

Norjan reissu peruttu vähäisen osallistujamäärän vuoksi.


ToLaSu järjestää sukellusreissun Norjaan Narvikiin 1.-5.5.2019.

Kohteet sovitaan osallistujien kesken ennen reissua.

Seuralta otetaan kumivene ja kompura mukaan.


Reissun kustannukset jaetaan osallistujien kesken. Suuntaa antava hinta-arvio on noin 200-250e/hlö.


ILMOTTAUDU JARMO KOIVISTOLLE VIIMEISTÄÄN SU 3.3.2019 puh: 0400 761373

Jarmolta myös lisätietoja.

Uimahallivuorot kevät 2019

Seurallemme on varattu erilliset uimahallivuorot Tornion uimahallista uppopalloilijoille ja laitesukeltajille.

UPPOPALLOILIJOIDEN hallivuoro on perjantaisin klo 19.00 - 20.30. (1/2 hyppyallasta)

LAITESUKELTAJILLE ja uimareille on vuoro lauantaisin klo 14.30 - 16.30. (1 rata + 1/2 hyppyallasta).


Seuran sukelluslaitteiden käyttö uimahalliharjoituksissa on jäsenistölle ilmaista, mutta etusijalla ovat tietenkin sukelluskurssilaiset. Laitteiden lainaajaa koskee samat säännöt kuin vuokraajaakin. Märät varusteet kuivatetaan kotona eli ne palautetaan Akvaarioon kuivina. Varusteet tulee järjestää omille paikoilleen.


Sukelluslaitteet viedään uimahalliin lastauslaiturin kautta. Ennen halliin menoa kaikki varusteet viedään lastauslaiturille, josta ne noudetaan hallin sisältäpäin sen jälkeen kun olet käynyt suihkussa ja pukeutunut uima-asuun. Lastauslaiturin porttiin on flexim, joka on Nikon hallinnassa.

Huomioithan, että sukellusvarusteiden tulee olla puhtaita liasta ym. ylimääräisestä.


Mekin noudatamme uimahallin järjestyssääntöjä:


SEURAVAATETILAUS 2018

Teemme seuraavan seuravaatetilauksen marraskuussa.


Tilattavia vaatteita ovat

- Cliquen Saco pipo 8e. Seuran logo eteen sivulle painettuna. Yksi koko. Värit tummansininen ja musta.

- Cliquen New Classic T-paita 9e. Seuran logo rintaan painettuna. Saatavilla olevat koot: miesten malli XS – 3XL ja naisten malli XS/34 – XXL/44. Väri tummansininen.

- Cliquen Basic Hoody Full zipp huppari 40e. Seuran logo painettuna selkään ja hihaan teksti TOLASU. Saatavilla olevat koot: miesten malli XS – 3XL ja naisten malli XS/34 – XL/42. Väri tummansininen.


Otan tilauksia vastaan su 18.11.2018 asti. Liitteenä olevassa tiedostossa kuvia tuotteista.


Akvaariossa on M-kokoinen miesten pusero sovitettavana 6.10.2018 alkaen. Mikäli haluat sovittaa t-paitoja tai muita kokoja, käy Haaparannalla Arbete&Fritidissä (osoite Norrmalmsvägen 18). Vaatemallit mainittu ylempänä.


TILAUKSET KERÄÄ Annukka

puh: 0400 293675 tai annukka.salmi(a)gmail.com

VOIT MYÖS TÄYTTÄÄ TILAUSKAAVAKKEEN AKVAARIOSSA 6.10. ALKAEN

DIVERSNIGHT 3.11.2018 klo 20:18

Tapahtuman tavoitteena on mahdollisimman monta sukeltajaa vedessä ympäri maailmaa klo 20:18 paikallista aikaa. Tapahtumaan kuuluu perinteen mukaan kakkutarjoilu, joka tietysti myös meillä on.


Tornionlaakson sukellusseura ry järjestää ensimmäisen Diversnight -tapahtuman Toranda Worldin Laguunissa. Sukelluskohde on Tornionjoessa pienehkössä virrassa ja syvyyttä löytyy noin 17m.


OSALLISTUMME NENÄPÄIVÄÄN

Sukeltajaliitto on haastanut kaikki Diversnight -tapahtumat mukaan nenäpäivään pienellä vapaaehtoisella lahjoituksella. Välitämme tapahtumassa kerätyt lahjoitukset liiton kampanjakeräykseen. TERVETULOA PUNAISEN NENÄN KERA!


Ilmottauduthan tapahtumaan, jotta osaamme varautua riittävällä määrällä kakkua. Tapahtumaan ovat sukeltajien lisäksi tervetulleita kaikenikäiset ja ei-sukeltavat.

Annukka: annukka.salmi(a)gmail.com tai puh 0400 293675

Niko: niko.alaluusua(a)outokumpu.com tai puh 040 7350935


TARVITSEMME MYÖS PINTAHENKILÖKUNTAA, ilmottaudu Annukalle tai Nikolle.

Tapahtumassa tarjolla kakkua, glögiä ja mehua.


Tapahtumassa mukana oleville lämpiää Torandan sauna noin 400m päässä sukelluspaikasta.


Ajo-ohje sukelluspaikalle: käänny E8-tieltä Nesteen huoltoaseman risteyksestä Röyttäntielle. Jatka Röyttäntietä, joka muuttuu joen yli vievän sillan jälkeen Näätsaarentieksi. Jatka 2,3 km ja käänny Poolakadulle. Sukelluspaikka on Poolakadulla vasemmalla ennen Tornionjoen yli vievää siltaa.


TERVETULOA!


http://www.diversnight.com/


Diversnight historiaa lyhyesti:

Norjalainen Tone Svee Dahl halusi sukelluskurssin jälkeen sukeltaa ja harjoitella sukellustaitoja mahdollisimman paljon jo kokeneemmat sukeltajat ottivatkin hänet mukaan joka viikonloppuisille sukelluksille. Mutta Tone halusi sukeltaa vielä enemmän ja tutustui muihin norjalaisiin sukeltajiin dykkesiden.com:ssa. Sivuston avulla sukeltajat verkostoituivat ja keskustelivat sukeltamisesta. Tone huomasi, että sukellusharrastuksessa ollaan yhdessä enemmän pinnalla kuin pinnan alla. Tone halusi sukeltajien kesken enemmän sosiaalista aktiivisuutta ja sai idean järjestää "kakkusukelluksia". Kaikkihan suorastaan rakastavat kakkuja, ajatteli Tone. Kakkusukellusten ideana oli, että jokainen sukeltamaan tulija tuo mukanaan kakun ja kakkuja nauttiessa myös sosiaalinen kanssakäyminen lisääntyi. Kakkusukelluksista tuli suosittuja. Informaatiokanavana Tone käytti dykkesiden.com sivustoa ja pian Oslofjordenin kakkusukellukset olivat maankuuluja Norjassa. Kaukana asuvat harmittelivat, kun eivät päässeet mukaan kakkusukelluksille. Eräänä perjantaina vuonna 2005 sukeltajien olleessa sukelluksen jälkeisellä perjantaiolusella, sai Tone idean järjestää valtakunnallisen yösukellustapahtuman Norjassa, kakkusukelluksien tapaan eikä kakkuja tietystikään unohdettu. Kaikki voisivat sukeltaa yhtä aikaa eri puolilla Norjaa ja kaikki toisivat kakkuja omiin tapahtumiinsa. Ensimmäinen valtakunnallinen yösukellus järjestettiin jo kolmen viikon kuluttua. Norjalaiset halusivat tapahtumasta perinteen ja se päätettiinkin järjestää joka vuosi. Tapahtuman ajankohdaksi muotoutui joulukuun ensimmäinen torstai ja kellonajan tuli olla sama kuin kyseinen vuosi oli. Pohjoismaissa oli vuonna 2010 jo joulukuun alussa todella kovat talviolosuhteet eikä jäätöntä vesialuetta löytynyt, joten Diversnight –organisaatio päätti muuttaa tapahtuman ajankohdan kuukautta aikaisemmaksi. Vuonna 2015 ajankohta päätettiin muuttaa viikonlopulle. Nykyään ajankohta on siis vuosittain marraskuun ensimmäinen lauantai ja kellonaika on sama kuin vuosiluku paikallista aikaa. Tänä vuonna tapahtuman ajankohta on siis 3.11. klo 20:18, aina kyseisen maan paikallista aikaa. Tällä tavalla norjalainen sukeltajatyttö tuli luoneeksi kansainvälisen sukellustapahtuman.


Tapahtuman jälkeen osallistujat rekisteröidään järjestäjän toimesta mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen. Tämän vuoksi sukeltajat kirjoittavat nimensä listaan. Diversnight -organisaatio ilmoittaa vuosittaiset tilastot sivuillaan.


LUKUJA VUOSIEN VARRELTA

2005: 351 sukeltajaa Norjassa

2006: 889 sukeltajaa Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa

2007: 1859 sukeltajaa Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa, Virossa, Suomessa, Islannissa ja Svalbardissa

2008: 2183 sukeltajaa Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa, Virossa, Suomessa, Islannissa, Egyptissä, Indonesiassa, Ranskassa, Espanjassa, Fär-saarilla ja Belgiassa

2009: 2749 sukeltajaa, 218 sukelluspaikkaa, 20 maata

2010: 1700 sukeltajaa, 175 sukelluspaikkaa, 22 maata

2011: 2577 sukeltajaa, 196 sukelluspaikkaa, 24 maata

2012: 2322 sukeltajaa, 231 sukelluspaikkaa, 25 maata

2013: 2113 sukeltajaa, 167 sukelluspaikkaa, 20 maata

2014: 1765 sukeltajaa, 167 sukelluspaikkaa, 22 maata

2015: 1734 sukeltajaa, 140 sukelluspaikkaa, 23 maata

2016: 1140 sukeltajaa, 114 sukelluspaikkaa, 23 maata

2017: 1780 sukeltajaa

Meriarkeologinen työpaja ke 5.9.2018 Torniossa


Museoviraston ja Metsähallituksen yhteisen Baltic-RIM hankkeen kenttätöitä tehdään Selkä-Sarven ympäristössä 3.-14.9.2018. Kenttätöihin liittyen Tornion maakuntamuseolla järjestetään meriarkeologinen työpaja keskiviikkona 5.9.2018 klo 16.30 alkaen. Työpajaan ovat tervetulleita paikalliset sukeltajat, merihistorian tutkijat ja harrastajat. Työpajassa esitellään Museoviraston vedenalaisiin muinaisjäännöksiin liittyvää vedenalaistoimintaa ja ajankohtaisia hankkeita. Tarkoitus on keskustella sukeltajien ja merihistorian tutkijoiden kanssa sekä kerätä ns. hiljaista tietoa Perämeren vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä. Museovirasto on myös kiinnostunut piirtämään kartalle paikkoja, jotka ovat sukeltajille merkityksellisiä maisemallisten tai kulttuurihistoriallisten arvojen vuoksi.


Museovirastosta kutsun on lähettänyt meille Sari Nuotio ja Riikka Tevali.

Yhteistyötä halutaan tehdä paikallisten sukeltajien sekä merihistorian tutkijoiden ja harrastajien kanssa


Sukeltajaliitto toimii Museoviraston kumppanina hankkeessa. Baltic-RIM hankkeen tavoitteena on mm. vedenalaisen kulttuuriperinnön huomioon ottaminen merialuesuunnittelussa.


Lisätietoa hankkeesta

https://www.museovirasto.fi/fi/ajankohtaista/merellinen-kulttuuriperintoe


Aiheeseen liittyen

https://www.lapinkansa.fi/lounaislappi/uusin-hylkyloyto-heinakuussa-simossa-perameren-pohjukka-on-pitkalti-viela-tutkimaton-201100465/


Dive Perämeri 29.6.-1.7.2018


Visit Perämeri tapahtuman yhteydessä järjestettävä Dive Perämeri Selkä-Sarvessa, Perämeren kansallispuistossa. Tapahtuman järjestää Metsähallitus ja Kemin Urheilusukeltajat.


Seuran vene, Deco, lähtenee perjantaina tapahtumaan ja tulee takaisin sunnuntaina. Tästä lisätietoja Jarmo Koivistolta, puh: 0400 761373.


Alustavat sukelluskohteet (tarkentuvat paikan päällä, sään mukaan)

- Julian (Selkä-Sarven eteläpuolella) ja höyrylaiva Albano (Pitkäleton länsipuolella)

- Hebe ja Salem

- Biosukelluksia Metsähallituksen meribiologien kanssa Perämeren kansallispuiston alueella

- On mahdollisuuksien rajoissa, että päästään tekemään sukelluksia Perämeren uuteen hylkykohteeseen, joka löydettiin kesällä 2017. Tämä riippuu täysin museoviraston meriarkeologien tutkimuksista ja päätöksestä, joka selviää viikkoa ennen tapahtumaa. Tämä kohde on kuitenkin myös säiden armoilla, ja lisäksi vaatii sukeltajalta kokemusta pimeässä ja huonossa näkyvyydessä sukeltamisesta.

HUOM! Perämeren vesi on tuohon aikaan vuodesta noin +6 - +12 C ja näkyvyys voi olla heikko (vesi ruskeaa ja sameaa), varaudu tähän :) Kohteet valikoidaan sukeltajien kiinnostuksen ja osaamistason mukaan, joten tuoreetkin sukeltajat rohkeasti mukaan!


Lisätietoa järjestäjiltä (essi.keskinen@metsa.fi, suvi.saarnio@metsa.fi, k_suihko@hotmail.com, jorma.vaha@gmail.com) ja Facebook-eventistä ”Dive Perämeri”

sekä liitteenä olevasta tiedotteesta.


Kaatialan sukellusleiri pe 17. – su 19.8.2018


Sukelluskohde on Kaatialan louhos, osoite: Louhostie 330, Kuortane. Kohde sopii kaikentasoisille sukeltajille.


Kaatiala on yksi Suomen suosituimmista sukelluskohteista. Kaatialassa sukellustoiminta on jokamiehen oikeus ja sekä maanomistajat että Kuortaneen kunta ovat olleet myötämielisiä sukellustoiminnalle.


Majoituspaikkanamme toimii Sarvikkaan mökkikylän Koskipirtti -mökki. Majoitustilaa löytyy 10 hlö:lle. Majoituksen hinta koko viikonlopulle on 260e, joka jaetaan majoittujien kesken. Omat pyyhkeet, lakanat, pussilakanat ja tyynyliinat tai makuupussi mukaan. Mökin yhteydessä on sauna ja käytössämme on myös rantamökin saunaosasto. Majoituspaikasta on noin 6km sukelluskohteelle Kaatialan louhokselle.

Majoituspaikan osoite: Sarvikkaan koskimökit, Uusitie 21, 63230 Lentilä, Kuortane.

http://www.sarvikkaankoskimokit.fi/mokit/koskipirtti/

Mökkien pääsulakekoko on 2*35 ampeeria, joten sähkömootterilla toimiva kompressorin käyttö on mahdollista. Mökkimme yhteydessä on voimavirtapistoke.

Mukaan voi lähteä myös ei-sukeltavat perheenjäsenet. Majoituspaikan lähistöllä on mielenkiintoisia kohteita myös heille: Kuortaneen Golf 11km, Tuurin kauppakeskus 17km, Kuortane sport resort 18km, Ähtäri zoo 39km, PowerPark 60km.

Kaatialan louhos on Kuortaneen Lentilässä sijaitseva käytöstä poistunut avolouhos, josta on louhittu maasälpää ja kvartsia. Jätekivikasoista kerätään vielä nykyäänkin korukiviä. Alueella on kaksi veden täyttämää louhosta. Pienempi on uimala- ja suurempi sukelluskäytössä. Suurempi louhos on pyöreä, halkaisijaltaan yli 200m, jossa syvyttä on yli 30 metriä. 21m syvyydessä on sukelluskello ja lisäksi louhoksesta löytyy autonromu ja pienoislentokone. Louhoksessa on myös kattava luolasto monine sivuhaaroineen. Pienempiä turistiluolia, kaivosauton kääntöpaikkoja, on noin 20m.

Veteen pääsee louhoksen matalasta päästä loivaa kaivostietä pitkin ja syvässä päässä on rappuset, jotka vievät 4m syvyydessä olevalle tasanteelle.

Ruokailut ja aamupalat voi kukin järjestää sopivalla katsomallaan tavalla. Mökissä voi laittaa ruokaa ja rannalla on laavu ja grilli käytössämme. Lähistöllä on Nesteen huoltoasema jossavoi käydä syömässä.

Matkaan lähdemme perjantaina 17.8. aamulla ja palaamme sunnuntaina illansuussa. Etäisyys Torniosta noin 500km. Poislähtiessä mökin siivouksesta vastaa majoittujat.

Ilmottautumiset Annukalle, puh: 0400 293675 tai e-mail: annukka.salmi(a)gmail.com


Meriseikkailu 2018 21. – 22.7. 2018


Kemin Urheilusukeltajat ry. Snorkkelijengi järjestää Meriseikkailu 2018 21. – 22.7. 2018

Tapahtuman tukikohtana toimii Perämeren Kansallispuiston Vähä-Huiturin saari. (Tarkemmin kohteesta ja Kansallispuistosta löytyy Metsähallituksen luontopalvelut sivuilta)


Viikonlopun aikana tapahtuu mm: - Saariseikkailu aarteen etsinnän merkeissä - Snorklausta, saunomista ja uintia aivan määrättömästi - vene/snorklausretket ja/tai Sarveen, Pirtumatalalle - pellehyppyjen Perämeren-osakilpailu - Lätynpaiston yleinen kisa(paistotyyli ja lopputulos)


Varusteet: - makuupussi ja aluspatja, vaatetta repullinen, syömistä kassillinen(huom! ruoan kulutus on noin 2x sen mitä normaalisti kulutat päivässä). Juomista useampi pullollinen(vesija mehu parhaita). (Lämpimät ruoat, juomavesi ja aamupalaeväät kuuluvat kokonaishintaan)


Olosuhteet ovat askeettiset, esim. sähköä ei ole muuten kuin kissaa silittämällä, sekin staattista. Älypuhelimet toimivat hyvin ja hyppäävät mielellään ruotsin verkkoon jos oikein pinnistää. Merellä kun liikutaan tuulee aina jostakin suunnasta hieman, tai enemmän. Mutta aurinko on sitten armoton. Jos paistaa, suojakerrointa pitää olla tropiikin lukemissa. Voidepurkin kyljessä ei kuutonen riitä kuin munakkaan paistoon.


Sunnuntaina kotosatamaa kohti mennessä nukutaan 97% varmuudella, eväät on loppu, vaatteet on märkiä, pyyhe unohtui saunaan, sukkia ei enää ole, mutta takuu varmasti kaikki ovat onnellisia !


Laitetaan kaksi yhteistä lämmintä ruokaa lauantaina. Makkaraa voi paistella tarpeen ja nälän mukaan. Sunnuntai aamuna keitellää tsaijut, voidellaan sämpylät ja jokainen kaivaa repustaan kaiken mitä jäljellä on.


Tapahtuman kustannukset ovat 30€/hl sisältäen matkat, lämpimät ruoat ja majoituksen kohteessa. Makuualustan paikka määräytyy sovitellen kaiki samaan tilaan: veneessä, jäkälikössä, hiekassa, rantavedessä ja teltassa. Yleisesti ottaen: aiemmista kokemuksista, nukkumista on todella vähän, ja tekemistä liikaa. Unet taas painottuvat sunnuntain kotimatkalle, ns. ”keula kohti kotia, pää tyynyyn ” - teemalla.


HUOM! Sitovat ilmoittautumiset 16.7 mennessä (huom! ennakkomaksua ei palauteta muuten kuin että leiri peruuntuu poikkeuksellisesti esim. sää ennusteen, kylmää/myrskyä) Tilille Kemin Urheilusukeltajat ry. FI9710613000111656

Sähköposti ilmoittautumiseen: nimi, ikä, allergiat, tms. tarpeen ennakoitavat asiat keursry@gmail.com ilmoittautumiset.


Ja tiedustelut/tarkennukset Jorma Vähä p.0503808259 jos tarvetta ilmenee. Toivotaan ensisijaisia helteitä ainakin viikoksi, ja tietty viikonlopuksikin!

Tunturissa tärähtää 2018

Perinteinen Tunturissa tärähtää -sukellusleiri pe 7.- su 9.9.2018.


Sukellusleirillä sukelluskohteena on Partekin ja Saattoporan louhokset. Sukelluskohteet soveltuvat kaiken tasoisille sukeltajille, joten voit tulla mukaan, vaikka olisit aloittelija tai muuten vaan vähän sukeltanut. Leirille ovat tervetulleita myös muiden sukellusseurojen jäsenet.


Mukaan voi lähteä myös ei sukeltavat -perheenjäsenet, koska Kropiovaaran läheisyydessä voi esim. patikoida lähikohteissa (esim. Särkitunturi). Majoitusalueella on käytössä myös soutuveneitä ja grillauspaikka.


Majoittuminen Outokumpu Oyj:n virkistysalueella Kropiovaarassa (Muoniossa) rivitalossa, jossa on 2- ja 4- hengen huoneita. Majoitustilaa on yhteensä noin 30:lle. Jokaisessa huoneessa on suihku ja wc. Suurimmassa osassa huoneita on myös oma jääkaappi. Hyvin varusteltu keittiö ja oleskeluhuonetila ovat yhteisessä käytössä. Majoitustiloissa on myös tilava kuivaushuone sukelluskamoille. Virkistysalueella on myös kaksi erillistä saunarakennusta, joista toinen on naisten ja toinen miesten käytössä.


Huonehinnat: Outokummun työntekijät 25€/vrk ja muut 35€/vrk. Huoneet maksetaan paikan päällä käteisellä Jarmolle.


Omat liinavaatteet mukaan. Liinavaatteita voi myös vuokrata 10€/setti. Settiin sisältyy pussilakana, lakana, tyynyliina, kylpy- ja kasvopyyhe. Mikäli haluat vuokrata liinavaatesetin, ole hyvissä ajoin yhteydessä Jarmo Koivistoon.


Ruuanlaitto onnistuu mainiosti majoitustilan keittiössä tai grillauspaikalla.


Majoitus- ja muut tilat on siivottava poislähtiessä. Siivouksen laiminlyönti 50€/huone.


Etäisyyksiä Kropiovaarasta:

Muonion kirkonkylä 17km

Kittilän kirkonkylä 64km

Rovaniemi 205km

Tornio 280km


Lisätietoja ja ilmottautumiset: Jarmo Koivisto puh: 0400 761373

Uimahallivuorot kevät 2018

Uimahallivuoro kesäkuun puoliväliin asti Haaparannan uimahallissa sunnuntaisin klo 13-15 suomen aikaa.


Avaimen hakee vastuullinen Aspenin urheiluhallilta. Sama henkilö huolehtii ovet auki ja kiinni. Tavarat voi siirtää hissillä toiseen kerrokseen ja sieltä suoraan hallin puolelle. Vuoron päättyessä siirrytään altaalta pois hyvissä ajoin ja viedään tavarat odottamaan hissin viereen, jonka jälkeen saunaan ja pesulle. Pukukaapeissa ei ole lukkoja eli on hyvä ottaa oma munalukko tms. mukaan. Pesuhuoneissa ei myöskään ole saippuaa eikä shampoota.


Yhtä aikaa meidän kanssa hallissa on uimakoululaisia pienessä altaassa. Uimakoululaiset käyvät ison altaan matalassa päässä klo 14-15 välillä. Meillä on käytössä muutoin koko allas paitsi uimakoululaisten ollessa matalassa päässä.


Uimahallivuoro maksaa 1e/hlö. Vastuullinen kirjaa paikallaolijat ja laskutus kerran kuussa käyntien mukaan.


Uppopalloilijat voivat säilyttää korejansa komerossa, johon vastuullinen pääsee Aspenilta haetulla avaimella. Tavarat / korit kannattaa merkitä ToLaSu:n nimellä.